מוזיאונים הם יותר מסתם מבנים המאחסנים חפצים עתיקים ויצירות אמנות; הם מהווים את הזיכרון הקולקטיבי של האנושות, שערים אל העבר וחלונות אל התרבויות שעיצבו את עולמנו. המוזיאונים הגדולים בעולם הם למעשה מיקרוקוסמוס של ההיסטוריה האנושית, אוצרים בתוכם אוצרות שנאספו לאורך מאות ואלפי שנים. בין אם אתם חובבי אמנות מושבעים, מתעניינים בהיסטוריה, או סתם מטיילים סקרנים, ביקור במוזיאונים אלה מבטיח חוויה מעשירה שתשאיר אתכם עם תובנות חדשות על העולם סביבכם.
במאמר זה נצא למסע וירטואלי בין המוזיאונים הגדולים והמשפיעים בעולם, נסקור את האוספים הייחודיים שלהם, נלמד על ההיסטוריה שמאחורי הקמתם, ונגלה כיצד הם משמרים ומנגישים את אוצרות התרבות לדורות הבאים. נשים דגש מיוחד לא רק על גודלם הפיזי, אלא גם על חשיבותם התרבותית, המגוון שהם מציעים, והחוויה הייחודית שכל אחד מהם מעניק למבקרים.
מוזיאון הלובר, פריז – מעבר מארמון מלוכה למקדש תרבות עולמי
הלובר בפריז אינו רק המוזיאון המפורסם ביותר בעולם, אלא גם אחד מהגדולים והמשפיעים ביותר. עם היסטוריה המתפרשת על פני למעלה מ-800 שנה, המבנה המרשים שהיה בעברו ארמון מלוכה, הפך למשכנם של כ-35,000 יצירות אמנות ועתיקות המוצגות על פני שטח תצוגה של כ-72,735 מטרים רבועים.
מההיסטוריה ועד ימינו
הלובר החל את דרכו כמבצר בשנת 1190, תחת שלטונו של המלך פיליפ השני, ועם השנים התפתח לארמון מפואר ששימש את מלכי צרפת. המהפכה הצרפתית של 1789 הביאה לשינוי ייעודו, וב-10 באוגוסט 1793, נפתח המוזיאון לציבור הרחב עם אוסף ראשוני של 537 ציורים. ההחלטה להפוך את הארמון למוזיאון ציבורי היתה מהפכנית לזמנה ושיקפה את הרעיונות החדשים של הנגשת התרבות והידע לכלל האוכלוסייה.
היום, פירמידת הזכוכית המפורסמת של האדריכל האמריקאי-סיני אי. מ. פיי, שנחנכה בשנת 1989, הפכה לסמלו המובהק של המוזיאון ומשמשת כניסה ראשית אליו. למרות הביקורת הנוקבת שספגה בתחילה, הפירמידה הפכה לאיקון אדריכלי וסמל לשילוב בין הישן לחדש, בין המסורתי למודרני.
אוצרות הלובר
האוספים של הלובר מאורגנים בשמונה מחלקות עיקריות: ציורים, פסלים, עתיקות מצריות, עתיקות יווניות, רומיות ואטרוסקיות, אמנות מהמזרח הקדום, אמנויות האסלאם, אמנות דקורטיבית, וגרפיקה.
בין היצירות המפורסמות ביותר ניתן למצוא:
המונה ליזה של לאונרדו דה וינצ'י: ללא ספק היצירה המפורסמת ביותר במוזיאון, ואולי בעולם כולו. החיוך המסתורי של הגברת והטכניקה המופלאה של דה וינצ'י מושכים מיליוני מבקרים מדי שנה.
ונוס ממילו: פסל שיש מהמאה ה-2 לפנה"ס המתאר את אפרודיטה, אלת האהבה והיופי. למרות שחסרות לה זרועות, היא נחשבת לאחת מיצירות המופת של הפיסול היווני.
הניצחון המכונף של סמותרקי: פסל מרשים מהתקופה ההלניסטית (220-190 לפנה"ס), המתאר את אלת הניצחון ניקה.
קוד החוקים של חמורבי: אחד מקודי החוקים העתיקים ביותר בעולם, חקוק על עמוד בזלת מהמאה ה-18 לפנה"ס.
מידע נוסף על מוזיאון הלובר ניתן למצוא בספרים רבים, אתרי אינטרנט ואפילו סרטים, אך שום דבר לא ישווה לחוויית הביקור עצמה. עבור רבים, התור הארוך בכניסה והצפיפות סביב היצירות המפורסמות הם חלק בלתי נפרד מהחוויה, אך מומלץ לתכנן את הביקור מראש, לרכוש כרטיסים באינטרנט ולהגיע בשעות פחות עמוסות.
המוזיאון הבריטי, לונדון – ספריית העולם העתיק
המוזיאון הבריטי בלונדון, שנוסד בשנת 1753 ונפתח לציבור ב-1759, הוא אחד המוזיאונים המוקדמים והחשובים בעולם. עם אוסף של למעלה מ-8 מיליון פריטים, המוזיאון מתמקד בהיסטוריה אנושית, אמנות ותרבות, ומכסה כמעט כל היבט של הציוויליזציה האנושית מראשיתה ועד ימינו.
הקמה וביקורת
המוזיאון הבריטי הוקם בעקבות צוואתו של הרופא והטבעוני הבריטי סר האנס סלואן, שהוריש את האוסף הפרטי העצום שלו לאומה הבריטית. במהלך התקופה הקולוניאלית, האוסף התרחב משמעותית, והמוזיאון רכש (ולעתים לקח) פריטים ארכיאולוגיים חשובים ממצרים, יוון, רומא, המזרח התיכון, אפריקה ואסיה.
לאורך השנים, המוזיאון הבריטי עמד במרכזן של מחלוקות רבות בנוגע להחזרת פריטים תרבותיים למדינות המקור. מקרה מפורסם במיוחד הוא של "שיש אלגין" או "פסלי הפרתנון" שהוסרו מאתונה בתחילת המאה ה-19 על ידי הרוזן של אלגין. יוון ממשיכה לדרוש את החזרתם, וזוהי אחת המחלוקות המתמשכות והסוערות ביותר בעולם המוזיאונים.
אוצרות המוזיאון
המוזיאון הבריטי מתהדר באוסף עצום ומגוון, המאפשר למבקרים לערוך מסע בזמן ובמרחב:
אבן רוזטה: פריט מפתח בפענוח הכתב ההירוגליפי המצרי, המציג את אותו טקסט בשלוש שפות שונות: הירוגליפים, כתב דמוטי ויוונית עתיקה.
פסלי הפרתנון: חלק מקישוטי השיש שקישטו את הפרתנון באקרופוליס באתונה, הנחשבים לאחת היצירות הגדולות של האמנות היוונית הקלאסית.
הממצאים האשוריים: אוסף מרשים של תבליטים, פסלים וחפצים מארמונות אשוריים עתיקים, כולל השערים המפורסמים של נימרוד ופסלי שדים-אריות מוכנפים.
המומיות המצריות: אחד האוספים המקיפים ביותר של מומיות ופריטי קבורה מצריים מחוץ למצרים, המציע מבט מרתק על טקסי הקבורה והאמונות לגבי החיים שלאחר המוות.
מעבר לתצוגות הקבועות, המוזיאון הבריטי מקיים תערוכות מתחלפות מרהיבות, סדנאות חינוכיות, ואירועים מיוחדים המנגישים את אוצרותיו לקהלים מגוונים. הכניסה למוזיאון חופשית, מה שמבטיח גישה דמוקרטית לידע ולתרבות.
המוזיאון המטרופוליטן לאמנות, ניו יורק – גשר בין עולמות
המוזיאון המטרופוליטן לאמנות, או ה"מט" כפי שהוא מכונה בחיבה, ממוקם לצד סנטרל פארק במנהטן ומהווה אחד המוזיאונים הגדולים והמקיפים בעולם. עם אוסף של למעלה מ-2 מיליון יצירות אמנות המשתרעות על פני 5,000 שנות היסטוריה מכל רחבי העולם, ה"מט" הוא מקדש אמנות אמריקאי בעל חשיבות עולמית.
היסטוריה והתפתחות
המוזיאון נוסד בשנת 1870 על ידי קבוצה של אמריקאים שחזרו מאירופה עם חלום להקים מוזיאון לאמנות שיעשיר את חיי התרבות של העיר המתפתחת ניו יורק. המוזיאון נפתח לציבור בשנת 1872, תחילה במבנה זמני, ובשנת 1880 עבר למיקומו הנוכחי בשדרה החמישית. במהלך השנים, המבנה התרחב והתפתח, ובין האדריכלים שתרמו לעיצובו ניתן למצוא את קלברט ואקס, ריצ'רד מוריס האנט, ומקים, מיד וויט.
מה שהחל כאוסף אירופי צנוע, התפתח לאחד האוספים המקיפים ביותר בעולם, המייצג כמעט כל תקופה, תרבות ומדיום אמנותי. הודות לתרומות נדיבות של תורמים פרטיים, רכישות אסטרטגיות, ומנהלים בעלי חזון, ה"מט" הפך למוסד תרבותי מרכזי לא רק בניו יורק, אלא בעולם כולו.
אוצרות ה"מט"
המוזיאון מאורגן ב-17 מחלקות, כל אחת מהן עולם שלם בפני עצמו:
אמנות מצרית: אחד האוספים המקיפים ביותר מחוץ לקהיר, כולל את מקדש דנדור המרהיב מהמאה ה-1 לפנה"ס, שהועבר לניו יורק כמתנה ממצרים בעקבות סיוע אמריקאי להצלת מקדשים מפני הצפה בעקבות בניית סכר אסואן.
אמנות יוונית ורומית: אוסף עשיר של פסלים, כלי חרס, תכשיטים וחפצים יומיומיים מהעולם הקלאסי.
אמנות אירופאית: ציורים, פסלים ואמנות דקורטיבית מימי הביניים ועד המאה ה-20, כולל יצירות של רמברנדט, ורמר, מונה, ואן גוך, פיקאסו ורבים אחרים.
האגף האמריקאי: אוסף מקיף של אמנות אמריקאית מהתקופה הקולוניאלית ועד ימינו, כולל אוסף רהיטים וחפצי אמנות דקורטיבית.
האגף האסיאתי: אחד האוספים המקיפים והחשובים ביותר של אמנות סינית, יפנית, קוריאנית והודית מחוץ לאסיה.
חדרי תקופה: מכלול יוצא דופן של 68 חדרים משוחזרים המשקפים תקופות ומקומות שונים, מהאימפריה הרומית ועד אמריקה של המאה ה-20.
המוזיאון המטרופוליטן אינו רק מקום לצפייה באמנות, אלא גם מרכז חינוכי ותרבותי פעיל. הוא מקיים אירועים, הרצאות, קונצרטים, ופעילויות חינוכיות לכל הגילאים. הגג של המוזיאון מציע גם נוף מרהיב של סנטרל פארק ורקיע המגדלים של מנהטן.
הרמיטאז', סנט פטרסבורג – ארמון של אוצרות
מוזיאון הרמיטאז' בסנט פטרסבורג, רוסיה, אינו רק אחד המוזיאונים הגדולים בעולם אלא גם אחד המרשימים ביותר מבחינה אדריכלית. המוזיאון משתרע על פני חמישה מבנים מקושרים לאורך נהר הנייבה, כשהעיקרי שבהם הוא ארמון החורף, לשעבר מושבם של הצארים הרוסיים. עם אוסף של יותר מ-3 מיליון פריטים, מתוכם רק כ-5% מוצגים לציבור, הרמיטאז' מציע חוויה אמנותית וארכיטקטונית יוצאת דופן.
מאוסף פרטי למוזיאון לאומי
ראשיתו של הרמיטאז' באוסף האמנות הפרטי של הקיסרית יקטרינה הגדולה, שהחלה לרכוש יצירות אמנות בשנת 1764. יקטרינה, שהאמינה בחשיבות התרבות והאמנות כדרך להפוך את רוסיה למדינה אירופאית מתקדמת, רכשה אוספים שלמים, בעיקר ממערב אירופה.
המונח "הרמיטאז'" (מקום מבודד או מקלט) ניתן במקור לחדרים הפרטיים בארמון החורף בהם שמרה יקטרינה את האוסף שלה, והיה פתוח רק למעגל מצומצם של אורחים מכובדים. רק בשנת 1852, בימי שלטונו של ניקולאי הראשון, נפתח המוזיאון לציבור הרחב.
לאחר המהפכה הרוסית בשנת 1917, המוזיאון התרחב כשהאוספים הפרטיים של האצולה הרוסית הולאמו והועברו אליו. הרמיטאז' שרד בדרך נס את המצור על לנינגרד במלחמת העולם השנייה, כאשר רוב היצירות החשובות פונו למקום מבטחים במזרח.
עושר מסחרר של אוספים
ההליכה באולמות הרמיטאז' היא מסע מסחרר בין תקופות, סגנונות אמנותיים ותרבויות:
אמנות מערב אירופה: אוסף עצום של ציורים, הכולל יצירות של דה וינצ'י, רפאל, טיציאן, רמברנדט, רובנס, ואן גוך, פיקאסו ואחרים.
תרבות יוון ורומא העתיקה: אחד האוספים החשובים בעולם של עתיקות קלאסיות, כולל פסלים, כלי חרס ותכשיטים.
חפצי אמנות מהמזרח הקדום: אוסף מרשים של ממצאים מסיביר, מרכז אסיה ואזורים אחרים של האימפריה הרוסית לשעבר.
אמנות רוסית: אוסף היסטורי מקיף של אמנות ואיקונות רוסיות.
לא פחות מרשימים מהאוספים עצמם הם אולמות התצוגה המפוארים. הארמון הגדול, האולמות המלכותיים, המדרגות המפוארות והחדרים המעוטרים בזהב ובאבני חן הם יצירות אמנות בפני עצמן, המעניקות לאוספים רקע מרהיב.
מוזיאוני הוותיקן, רומא – אמנות בצל הקודש
מוזיאוני הוותיקן, ממוקמים בלב מדינת הוותיקן, העיר העצמאית הקטנה בעולם המוקפת על ידי רומא, מהווים את אחד האוספים האמנותיים החשובים והעשירים ביותר בעולם. המוזיאונים, שהוקמו במאה ה-16 על ידי האפיפיור יוליוס השני, מכילים אוצרות אמנות שנאספו על ידי האפיפיורים במשך מאות שנים.
היסטוריה ומורשת
הכנסייה הקתולית הייתה תמיד פטרונית חשובה של האמנות, והאפיפיורים לאורך הדורות הזמינו את האמנים הגדולים בעולם ליצור למענם. החיבור בין דת, פוליטיקה, כוח וכסף יצר את התנאים האידיאליים לצבירת אוסף יוצא דופן הן בהיקפו והן באיכותו.
מוזיאוני הוותיקן הם למעשה קומפלקס של מוזיאונים, גלריות, ואולמות תצוגה, המשתרעים על פני יותר מ-7 ק"מ של אולמות ומסדרונות, ומציגים רק חלק מהאוסף הענק של הוותיקן.
האוספים
המבקרים במוזיאוני הוותיקן יכולים לחוות כמה מיצירות המופת הגדולות ביותר בהיסטוריה:
הקפלה הסיסטינית: ללא ספק, השיא של הביקור. התקרה המפורסמת צוירה על ידי מיכלאנג'לו בין השנים 1508-1512, ו"יום הדין האחרון" על הקיר המזרחי צויר על ידו 25 שנה מאוחר יותר. השילוב של גאונות אמנותית, סיפורים מקראיים ומשמעות רוחנית הופך את החדר הזה לאחד המרחבים הקדושים והאמנותיים החשובים ביותר בעולם.
אולמות רפאל: סדרת חדרים שצוירו על ידי רפאל וסדנתו, כולל "בית הספר של אתונה" המפורסם, המציג פילוסופים ומדענים יוונים.
מוזיאון פיו-קלמנטינו: אוסף של פסלים קלאסיים, כולל "אפולו בלבדר" ו"לאוקון ובניו".
הגלריה לציורים: אוסף של ציורים מאסטרים, כולל יצירות של ג'וטו, פרה אנג'ליקו, רפאל, וקאראווג'יו.
המוזיאון האתנולוגי: אוסף מרשים של חפצי אמנות ואמונה מתרבויות שונות בעולם, הכולל פריטים שנאספו על ידי מיסיונרים במאות השנים האחרונות.
מדריכים למטיילים בפריז מדגישים פעמים רבות את חשיבות תכנון הביקור מראש, וזה נכון גם למוזיאוני הוותיקן. עקב הפופולריות העצומה של האתר, התורים יכולים להיות ארוכים במיוחד, והביקור עצמו יכול להיות חוויה מציפה. מומלץ לרכוש כרטיסים מראש, לבחור את שעת הביקור בקפידה, ואולי אף לשכור מדריך פרטי שיוכל להאיר את הפריטים החשובים ביותר באוסף העצום.
המוזיאון הלאומי בסין, בייג'ינג – חיבור העבר והעתיד
המוזיאון הלאומי של סין בבייג'ינג הוא לא רק אחד המוזיאונים הגדולים בעולם מבחינת שטח פיזי (קרוב ל-200,000 מ"ר), אלא גם סמל של העוצמה התרבותית והלאומית של סין המודרנית. ממוקם בצד המזרחי של כיכר טיאנאנמן, המוזיאון מציג את ההיסטוריה העשירה, התרבות והאמנות של סין, וממחיש את המדיניות התרבותית של המדינה.
צמיחה והתרחבות
המוזיאון הנוכחי נוצר בשנת 2003 מהאיחוד של המוזיאון הלאומי להיסטוריה של סין והמוזיאון הלאומי של המהפכה הסינית. בין השנים 2007-2011, עבר המוזיאון שיפוץ מקיף בעלות של כמיליארד דולר, שהכפיל את גודלו והפך אותו לאחד מהמוזיאונים המתקדמים טכנולוגית בעולם. החזית המרשימה, עם עמודי הגרניט הגבוהים והקווים המוגדרים, משקפת את הסגנון הארכיטקטוני הסוציאליסטי.
אוצרות תרבות סיניים
האוסף של המוזיאון הלאומי של סין כולל למעלה ממיליון חפצים, ומכסה את ההיסטוריה של סין מהתקופה הפרהיסטורית ועד ימינו:
כלי ברונזה עתיקים: אחד האוספים המרשימים ביותר של כלי פולחן ופריטים יומיומיים מתקופת הברונזה, המשקפים את העושר הטכנולוגי והאמנותי של השושלות הקדומות.
פורצלן וקרמיקה: אוסף מקיף של כלי חרס, קרמיקה ופורצלן, המדגים את ההתפתחות של אחד מהמלאכות המזוהות ביותר עם סין.
קליגרפיה וציור: תצוגה עשירה של מגילות, ספרים וציורים, המציגה את התפתחות האמנויות הויזואליות הסיניות לאורך הדורות.
אמנות פולחן וג'ייד: אוסף מרשים של חפצי פולחן ופריטי ג'ייד, חומר שנחשב בתרבות הסינית לסמל של טוהר וחוכמה.
המהפכה והחברה החדשה: חלק משמעותי מהמוזיאון מוקדש להיסטוריה המודרנית של סין, המהפכה הקומוניסטית והישגי המדינה מאז.
בעוד שבמוזיאונים מערביים רבים, המיקוד הוא לעתים קרובות על האסתטיקה והערך האמנותי של הפריטים, במוזיאון הלאומי של סין, ההקשר ההיסטורי, החברתי והלאומי הוא חלק בלתי נפרד מהתצוגה. המוזיאון משקף את תפיסתה העצמית של סין כמעצמה תרבותית